Een paar maanden trainen bij Hybridfit

Na een paar maanden trainen bij Hybridfit ruitertraining ben ik er wel achter hoeveel verschil er is tussen niet "werken" aan jezelf naast het trainen van je paarden of doelgericht trainen op je eigen balans, algehele fitheid en de controle over je lichaam. 

De afgelopen maanden was het vooral de inzet en de wil om te verbeteren in mijn balans, houding & zit! 
Zweten, spierpijn, verzuren, confronterende informatie alles kwam voorbij. 

Niet perfect

Wendy van Hybridfit heeft mij elke maandag persoonlijk gecoacht in de sportschool. 

Ook is ze een keer naar mij toe gekomen om tijdens het rijden te werken aan mijn houding.
Dit was niet alleen erg leuk & fijn maar vooral confronterend!
Hier zat ik dan op mijn paard denkende dat ik het al helemaal voor elkaar had. 
Natuurlijk merk ik heel veel verschil met het begin, om te beginnen zit ik veel stabieler, ik kan makkelijker mee met de beweging van mijn paard en in de serie's ben ik een stuk vlugger geworden met mijn beenhulpen. (dit was een doel om mee te nemen in de training) 
Dus ik zat trots op mijn paard, en zou wel even laten zien hoe goed ik nu zat.. 
Mis.. Wendy gaf mij gelijk goede informatie over het kantelen van mijn bekken. Omdat ik al jaren met een holle rug rij en mijzelf een prettige houding aangeleerd heb is dit dus heel moeilijk om af te leren. Ook al zit ik veel minder ver naar achteren het is nog niet goed genoeg. 
Doordat Wendy mij tijdens het rijden constant feedback gaf over mijn houding werd ik wel even keihard met mijn neus op de feiten geduwd en dus bewust van de gewoonte die ongemerkt nog in mijn systeem zit/zat. 

Bewustwording

Dankzij de training van Wendy tijdens het werken met Donovan kan ik nu nog beter de trainingen van Wendy vertalen naar mijn houding en zit tijdens het rijden.
Ik heb nu een stemmetje in mijn hoofd die mij er elke keer aan herinnert: Bekken kantelen, navel in, op strekken, schouders naar elkaar toe, overige spieren niet onnodig aanspannen, voor mij kijken. 
En natuurlijk ik vind dit super moeilijk om zo bewust met mijzelf bezig te zijn terwijl ik ook met mijn paard aan het werk ben op hoog niveau. In de ring lukt het nog niet altijd om ook nog op mijzelf te letten naast mijn paard en de proef.

Ook al zit ik al zo veel beter als een tijdje geleden, jezelf een andere houding aanleren na zoveel jaren anders zitten heeft tijd nodig, bewustwording en training. 

Het verschil

Wat merk ik nu echt? 

 • Om te beginnen zit ik gevoelsmatig veel stabieler, juist ook als mijn paard besluit een wilde sprong te maken vanwege bak kabouters. 
 • Mijn paard niet in de weg zitten!
 • Ik merk dat ik mijn paard beter kan begeleiden doordat ik veel bewuster hulpen kan geven. 
 • Ik ben vlotter met mijn been hulpen en mijn galop series gaan daar door veel beter. 
 • In de verzameling en de zwaardere oefeningen kan ik mijn paard veel beter helpen doordat ik bewust kan kiezen om mijn bekken meer naar voren of naar achteren te kantelen en kan dus meer invloed op hem uitoefenen door alleen mijn zit. 
 • Fitter; ik hou de trainingen veel beter vol ook met warme dagen.
 • Niet geheel onbelangrijk: Harmonie, als ik Donovan nu echt fijn aan het lopen heb en mijn zit ook voor elkaar heb is het gehele beeld veel harmonieuzer een belangrijk onderdeel van dressuur. 
 • Geen nekkramp/pijn meer door vastzetten van verkeerde spieren.

 

Aanraden

Sinds dat ik ben begonnen met deze trainingen en er actief mee bezig ben merk ik pas hoeveel je eigen zit uitmaakt tijdens het trainen van je paard. 
Als je zelf goed zit is het veel makkelijker om je paard nieuwe dingen aan te leren en steeds een stapje hoger te trainen.
Ik kan het iedereen aanraden om eens een tijdje bij Wendy te gaan trainen en ook een keer onder begeleiding met je paard te trainen je zal je verbazen over de invloed die je hebt op je paard met alleen je houding en zit.

 

Ik zelf ben zeker vooruit gegaan en ben daar ook erg tevreden over. Perfect is het zeker niet en het is een onderdeel dat je net als je paard altijd zal moeten trainen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Laatste nieuws


 • 19-09-2020:Met Donovan weer een mooie score van 62,22% in de Grand Prix, nog niet foutloos maar weer een mooie score!  
 • 26-07-2020:Sinds 1,5 jaar  M1 debuut op ander terrein. Jensen Sw twee keer 1ste met 65,66% & 68,66% 🐴😍
 • 05-01-2020:Na een trainingspauze de Grand Prix gewonnen met Donovan met 61% 🎉 Trots!
 • 27-04-2019: Wauw vandaag met Donovan 3de in de grand prix met 62,23% 💪🏼🎉 Happy Kingsday 👑🙏🏼
 • 15-06-2018: Overwinning 🙏🏼 Vandaag wisten wij de Inter 2 rubriek op onze naam te zetten met 63%  💪🏼🐴😍 Klik hier
 • 29-04-2018: Vandaag met Don voor de 4de keer in de intermediaire 2 gestart, met 62,13% ons startbewijs voor de Grand-Prix binnen 💪🏼 trots! 😍 Officieel Zware tour! 

Follow us


FACEBOOK

INSTAGRAM


Sponsoren


Klik op een logo voor de website  van de betreffende sponsor of klik hier voor meer informatie over hun steun aan Marije en sponsormogelijkheden die wellicht ook interessant zijn voor uw bedrijf.